LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy

 

 
    portfoliodotdotdotdotdotdot  
  line  
lineartline
commercial
line
residentialline
education
line
worship
line

 
    photodotphotodotphotodot
   

ebb

The Energy Biosciences Building is home to a world-class research institute charged with developing sustainable fuel technology. Located in downtown Berkeley, this University of California Facility houses 113,000 sf of laboratories, offices and collaborative workspace for molecular and microbial biology, greenhouses, offices and workrooms for biofuels research and development. L+U developed a lighting design that is tailored to the needs of intensive laboratory use while supporting the low energy requirements of LEED Platinum and the aesthetics of a publically visible research landmark.

Landscape features and egress paths are lit to work within the LEED dark-sky and light trespass requirements. Careful and subtle lighting at the exterior also allows the interior lighting to draw visitors into the lobby where a luminous stair provides a connection to all floors. L+U carefully tuned the light levels throughout this experience, using simulation and a full-scale physical mockup of the stairway assembly.

The laboratories and other workspaces are lit using ambient lighting from electric light that adjusts to supplement daylight. To support the demanding visual tasks of the laboratory, L+U designed a user-friendly task lighting strategy that provides the required high levels of illuminance but that also efficiently switches task lamps off based on occupancy. This work involved developing custom solutions, including an occupancy sensor hood to limit its field of view and a dimming sequence designed to adjust light levels unobtrusively.


Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
SmithGroupJJR, Inc.

LOCATION
Berkeley, CA

AWARDS
Merit Award for Architecture, AIA California Council, 2013
Photos by Bruce Damonte.