LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy

 

 
    portfoliodotdotdotdotdotdot  
  line  
lineartline
commercial
line
residentialline
education
line
worship
line

 
    photodotphotodotphotodot
   

heising

The Heising-Simons Foundation is a family foundation awarding grants to advance sustainable solutions in climate and clean energy, enable groundbreaking research in science, enhance the education of children, and support human rights. An unusual floor plan for a small office space coupled with a highly detailed architecture demanded a lighting design to reflect and enhance the unique architectural approach. This was a tenant improvement that included offices, workstations, conference rooms, a lobby/ reception area, break room, and support spaces.

The architectural approach created a special curvilinear circulation path - the "River of Light" with an origin at the entry lobby, and a terminus in the Break room, with three distinct work areas and conference spaces strung along the path. Direct linear pendant fixtures are a sculptural element against the black painted open ceiling. As the fixtures reach each terminus, they swirl in a metaphorical eddy and reverse direction to provide indirect illumination against the white ceilings.

Each work area consists of a daylit open office with several workstations flanked on two sides by enclosed offices, which are either daylit from windows on the perimeter or by solar pipes. The open offices have a minimal lighting scheme with the only fixture visible being a single central linear indirect/ direct pendant that puts daylight dimming on display. This pendant has a translucent vertical element which explicitly shows daylight dimming increasing as it approaches the window. Additional hidden cove fixtures assist the central pendant to illuminate the ceiling with a remarkably even 2:1 contrast ratio.

Enclosed offices flank two sides of each open office space. There are two types of enclosed offices: 1) offices on the perimeter with windows, 11 ft ceilings, and indirect/ direct linear pendants, and 2) offices on the interior with solar tubes, 9 ft ceilings, and T-bar integrated direct asymmetric fixtures illuminating opposite walls. With full height transparent walls, the enclosed offices read as part of the open office space they flank. Similarly dimensioned illuminated lenses, all at 9 ft AFF both on pendants and surface mount fixtures, and illumination of all the enclosed office side walls help unify the overall space.

Each conference room has its own approach to lighting. For illumination of tables and ceilings, the larger conference rooms include direct/ indirect linear fixtures with small cross sections, advanced photometrics, and low glare made possible by fixture design incorporating edge fed total internal reflection and micro-etching. The largest of the conference rooms - the boardroom - incorporates a linear wall washer for a gentle top-down gradient of illumination of a long interior wall. The smallest conference room incorporates a direct-only circular ring pendant fixture, hanging below the square lens of a solar tube, visible and providing some drama to the main circulation path through the transparent glass partition. Field-aimed recessed wall washers supplement lighting in all conference rooms at curved wall and cabinetry elements.


Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
Hawley Peterson Snyder

LOCATION
Los Altos, CA

 

Photos by Bernard André.